Vänerhamn AB
Vänerhamn AB
Ankarvägen 1, 547 72 Otterbäcken
Sevesoanläggning
Verksamheten vid Vänerhamn i Otterbäcken omfattas av den högre kravnivån enligt Sevesolagstiftningen på grund av hantering av blykoncentrat (blyslig).
Verksamhetsbeskrivning
Hamnen i Otterbäcken utgörs av lagerytor, hamnmagasin samt hamn. Det finns tre hamndelar där lastning och lossning av båtgods bedrivs, dessa är Malmkajen, Sligkajen och Galejholmskajen. Blyslig lastas med kran vid Sligkajen.
Beskrivning av de farliga ämnen som hanteras
Blyslig är ett miljöfarligt (vattenförorenande) fast ämne som främst är farligt för vattenlevande organismer. Påverkan på människan sker främst via långtidsexponering och akut förgiftning är väldigt sällsynt.
Varning av allmänheten vid en händelse inom anläggningen
Vid behov av varning av allmänheten används samhällets system för viktigt meddelande, VMA, som aktiveras av Räddningstjänsten Skaraborg. Vid en olycka som medför att VMA aktiveras ska man gå inomhus, stänga fönster, dörrar samt ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller titta på SVT:s TV-kanaler. Ytterligare information vid en olycka kan erhållas via räddningstjänstens hemsida och via Krisinformation.se.
Tillsyn
Tillsyn enligt Sevesolagstiftningen genomförs regelbundet av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. För information gällande tillsyn av verksamheten kontakta Länsstyrelsen i Västra Götalands län på telefon 010-224 40 00 eller e-post vastragotaland@lansstyrelsen.se. Länsstyrelsen besvarar frågor om senaste tillsyn samt den berörda tillsynsplanen.
Upplysningar om vilken fara för allvarliga kemikalieolyckor som kan finnas inom verksamheten
En risk som skulle kunna få en större spridning av blyslig till närliggande ytvatten är släckvatten från brandsläckning av lagerbyggnad och/eller transportband eller lastmaskiner i verksamheten. Större mängder släckvatten kommer att överbelasta det interna dagvattensystemet där allt dagvatten samlas upp i containrar. Dessa töms frekvent och har en kapacitet på 35 m3. Men vid en redan hög fyllnadsgrad kan detta innebära en risk för överfyllnad vilket kan leda till läckage av förorenat släckvatten till närliggande recipient. Vilket i sin tur förorenar ytvattnet och kan ha en akut toxisk effekt på vattenlevande organismer.
För att förebygga risken för att stora vattenmängder eller släckvatten ska läcka ut i hamnen har ett vattenmagasin skapats vid kajkanten genom uppbyggnad av fysiska barriärer. Fysiska åtgärder i kombination med insatsplaner för räddningstjänsten ska begränsa risken för miljöpåverkan.
Inga akuta händelser som direkt påverkar människan har identifierats.
Verksamhetens skyldighet att vidta åtgärder inom verksamhetens område samt larma räddningstjänsten
Verksamheten kommer vidta lämpliga skadebegränsande åtgärder vid en allvarlig kemikalieolycka och har i enlighet med Sevesolagstiftningen tagit fram en intern plan för räddningsinsatser. Det finns etablerade samverkansrutiner mellan verksamheten och Räddningstjänsten Skaraborg och rutiner för alarmering av räddningstjänst.
Kommunens plan för räddningsinsats
I enlighet med Sevesolagstiftningen och i samråd med verksamheten har Räddningstjänsten Skaraborg upprättat en plan för räddningsinsatser vid anläggningen i syfte att vara förberedd på olika typer av olyckor som kan inträffa. Av planen framgår det vilka åtgärder som ska vidtas för att begränsa följderna vid en allvarlig kemikalieolycka. Planen ses över och förnyas vart tredje år eller vid verksamhetsförändringar som påverkar innehållet i planen. Den interna (verksamhet) och externa (räddningstjänstförbundet) planen för räddningsinsatser samövas regelbundet.
Räddningstjänsten vill informera om att eventuella instruktioner och order från räddningstjänsten ska följas vid en olyckshändelse.
Räddningstjänstens externa plan för räddningsinsatser finns att läsa längst upp på denna sida.
Ytterligare information
Mer information om anläggningen samt de hanterade ämnena kan ni få genom att kontakta Vänerhamn AB på tel. 054-14 48 60 eller e-post: vhab@vanerhamn.se
Kommunal plan för räddningsinsats för Sevesoverksamheter av den högre kravnivån