Eldning utomhus
Vid eldning utomhus bär du ansvaret att det sker på ett säkert sätt. Eldning ska vara noggrant planerat, förberett och genomtänkt. Det är viktigt att du håller uppsikt över elden och att du har möjlighet att släcka elden.
Vilket ansvar har jag när jag eldar utomhus?
Eldning sker alltid på ditt eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till räddningstjänsten eller inte. Du ska hålla uppsikt över elden och ha möjlighet att släcka den. Ska du elda en större påskbrasa/valborgsmässobrasa/majbrasa på offentlig plats, kan du behöva söka tillstånd för detta hos polismyndigheten. Tänk på att elda under dygnets ljusa timmar. En eld som brinner efter mörkrets inbrott syns långt och det är en större risk att någon larmar räddningstjänsten utan att någon fara föreligger.
Det är ditt ansvar att kontrollera om det är lämpligt att elda eller inte.
Detta gör du enklast genom att kontrollera brandriskprognosen hos SMHI, eller genom att ladda ner appen BRANDRISK UTE.
När är det olämpligt att elda?
Eldning ska ske på platser där risken för spridning till närliggande byggnader eller brännbart material är låg. Det är direkt olämpligt att elda t.ex. gräs på ett avstånd närmare än 15 meter från en byggnad eller skog.
Byggnader, fordon och liknande ska inte kunna ta skada av eldningen samt att eldning får inte ske så att t.ex. bostadsområden, järnvägar eller allmänna vägar rökbeläggs.
Du måste också ta hänsyn till elledningar och telefonledningar så de inte tar skada av värmen.
Råder det kraftig vind bör du inte elda alls. Dessutom kan vind medföra att det är mer torrt i skog och mark.
Vad är eldningsförbud?
Eldningsförbud kan utfärdas av kommunen eller Länsstyrelsen när det bedöms att risken med att elda ute är för stor. Det ligger i ditt ansvar att kontrollera om eldningsförbud råder eller inte.
I många fall är det läge att avstå eldning, även om inte eldningsförbud råder.
Även detta är ditt ansvar, att ta reda på rådande brandrisk och vad det innebär.
Behöver jag anmäla om jag ska elda en större brasa?
Ska du elda i större omfattning ska du göra en anmälan till räddningstjänsten. Detta för att vi ska veta att eldning pågår om allmänheten uppmärksammar elden och larmar räddningstjänsten.
För att göra en anmälan använd vår E-tjänst Eldning utomhus.
Vill du hellre ta kontakt via telefon kontakta oss via vår kontaktsida.
Vad ska jag tänka på när jag eldar utomhus?
Lämna aldrig elden obevakad. Om du eldar en större brasa måste du även ha kontroll på området under röken så att inte branden sprids där.
Den eller de som bevakar en eld måste ha kunskap och förutsättningarna att hantera den släckutrustning som finns på platsen samt möjlighet att larma räddningstjänsten vid behov.
Hur släcker jag elden på rätt sätt?
Elden ska bevakas tills den inte längre utgör någon risk för brandspridning.
Kontrollera så att det inte finns någon glöd kvar.
Tänk på att glöd kan vara varm under en längre tid trots att elden har slocknat. Använd vatten för att släcka elden eller täck över med t.ex. jord.
Några timmar efter att du anser att elden är släckt bör du besöka platsen igen för att säkerställa att elden fortfarande är helt släckt.
Fler tips och råd
Flmen nedan är från MSB och visar hur du på ett säkert sätt kan elda i naturen.